با سلام خدمت شما دوستان و علاقه مندان به حوزه مخابرات و شبکه و علوم ارتباطی, در این مقاله قصد داریم به معرفی و راه های کاهش سیگنال ناخواسته موجود در کانال های ارتباطی یا همان نویز بپردازیم. نویز یا همان سیگنال مخرب موجود در اطراف مسیر های ارتباطی همواره وجود دارد و هیچگاه نمی توان آن را به مقدار صفر مطلق کاهش داد. توسط راه هکار هایی می توان مقدار نویز را کاهش و تا ثیرات ان را در به جود آوردن خلل و خطا کاهش داد. پس اگر علاقه به این مبحث دارید. با همدان سانترال همراه باشید.
نویز (Noise) به معنی (اختلال) انرژی نامطلوب و مزاحمی است که به سیگنال (Signal) های اصلی وارد شده و موجب تغییر شکل یا ااعوجاج در سیگنال اصلی و ارسالی ما می شود. به زبان ساده تر نویز هر سیگنال ناخواسته ای است که سیگنال اصلی و مورد نظر ما را دچار اعوجاج یا تغییرات نامطلوب می کند. که با عث خطا و برداشت اشتباه در سیگنال ارسالی اصلی ما خواهد شد.
شاید ذکر یک مثال مطلب را بهتر جانمایی کند. فرض کنید دو شخص با فاصله از طریق تلفن با یکدیگر در حال صحبت اند. و در بین این مسیر نویز یا عامل تداخل و ایجاد خطا هم موجود باشد. فرستنده به گیرنده پیام عبارت ” من خطا ندارم ” را بیان میکند حال در این میان عامل نویز باعث حذف حرف الف از کلمه خطا می شود و گیرنده برداشتی این چنینی از پیغام فرستنده دارد ” من خط ندارم ” .
همانطور که در مثال بالا عنوان شدنویز به حذف یا افزودن داده ها ( بیت های دیجیتال ) یا سیگنال های خطا سبب اشتباه و تداخل در دو سمت کانال ارتباطی خواهد شد. مثال بالا تصویری عینی از جا بجای داده ها یا همان سلول های بیتی داده می باشد.
راه های کاهش نویز
طبق قانون گاوس امواج الکترو مغناطیس در فضای کروی سر بسته فلزی عبور نخواهند کرد. شما می توانید این آزمایش را با استفاده از گوشی تلفن همراه خود انجام دهید. اگر تلفن همراه خود را درون یک فضای سر پوشیده فلزی قرار دهید مانند یک قابلمه آهنی به طوری که هیچ گونه فضای درز و شگافی باقی نماند. مشاهده خواهید کرد که ارتباط تلفن شما با دنیای بیرون قطع خواهد شد به طوری که هیچ تماس, پیامک و … با تلفن همراه خود نمیتوانید برقرار نمایید.
با توجه به قانون بالا و فهم این نکته که حفاظ های فلزی از عبور امواج از جمله نویز ( چون یک نوع موج ناخواسته و متداخل ) جلو گیری به عمل می آورد. اگر دقت کرده باشید در کابل های استاندارد همواره یک شیلد یا حفاظ دور سیم ها را در برگرفته است. این کار از تاثیر امواج بیرونی از جمله نویز می کاهد.
ایجاد یک حفاظ و شیلد به صورت دستی
شاید برای شما سوال باشد که چگونه می توان این عمل را انجام داد. شما میتوانید به سادگی با استفاده از زرورق های آلمینیومی این کار را انجام دهید. با استفاده از فویل های آلمینیومی موجود در بازار و پیچیدن آن به دور کابل, آداپتور و وسایل برقی می توانید تاثیر نویز را به حداقل برسانید.
دور کردن از اطراف منبع های تولید انرژی
به یاد داشته باشید منابع تولید کننده انرژی عامل تولید سیگنال های نویز هستند. همانند : ژنراتور ها , ادابتور ها و …. می توانید کابل یا اقلام الکترونیکی خود را حدالامکان دور از کنار این منابع قرار دهید.
سایت خوب با مقالاتی بسیار بی نظیری دارین