با سلام در مطلب قبلی به معرفی مفهوم کلی و پایه ای شبکه های کامپیوتری پرداختیم. اما در این مطلب از سری آموزش های نتورک پلاس سایت همدان سانترال قصد داریم در رابطه با تجهیزات اصلی در دنیای شبکه های کامپیوتری بپردازیم.
تجهیزات اصلی شبکه های کامپیوتری چیست ؟
مقاله را با مثال ساده جلسه قبل شروع می کنیم . یعنی ساده ترین توپولوژی (نقشه اتصالات) شبکه که بیس و پایه همه چیز است و باقی گسترده شدن و پیچیده شدن ماجراست. به عبارت دیگر شبکه های کامپیوتری در هر مقیاسی نسخه پیچیده شده تر و گسترده شده تر یک شبکه ساده با دو سیستم است.
این توپولوژِی (اتصال دو سیستم) از 3 جزء کلی تشکیل شده است.
1 ) سرویس دهنده
2) سرویس گیرنده
3) اتصالات یا همان زیر ساخت
هر کدام ار تجهیزات شبکه های کامپیوتری در یکی از 3 قسمت کلی زیر قرار می گیرند. یعنی یا در انتها یا ابتدا هستند یا در اواسط مسیر در درون زیر ساخت قرار می گیرند. اگر به مثال بالا دقت کنید هر توپولوژی یا نقشه اتصالات یک شبکه را می توان به یک گراف شبکه مشابهت داد. دلیل این کار نیز ساده کردن نقشه اتصالات یا همان توپولوژی برای ما انسان هاست.
چند نمونه از گراف های شبکه های کامپیوتری با توپولوژی های ساده را در زیر می توانید مشاهده کنید.
حال به بحث اصلی یعنی معرفی تجهیزات اصلی شبکه های کامپیوتری می پردازیم. این تجهیزات یا در سرور ها یا کلاینت ها یا به اصطلاح نقاط پایانی (endpoint) است. یا در مسیر های میانی یا همان زیر ساخت هاست.
تجهیزات اصلی شبکه در نقاط پایانی یا endpoint شبکه
سیتم کامپیوتری نقاط پایانی یا نود های انتهایی
در این قسمت به مهمترین تجهیزات در نقاط پایانی گراف شبکه خواهیم پرداخت. بسیار ساده و مشخص است که اولین تجهیز مهم یک کامپیوتر یا سیستم می باشد حال چه به عنوان اینکه نقش سرویس گیرنده (کلاینت) چه به عنوان سرویس دهنده یا (سرور) باشد. احتمالا می دانید که کامیوتر های سرویس دهنده یا سرور به دلیل اینکه ممکن است همزمان به چندین یا هزاران کامپیوتر کلاینت سرویس دهند. طبیعتا باید سخت افزار بهتر و قوی تری هم داشته باشند.
کارت شبکه یا Network Adaptor
هر وسیله یا سیستم ائم از کامپیوتر، تبلت ، موبایل ، تلویزیون یا تجهیزات دارای اینترنت اشیاء و … واسه گرفتن ارتباط یا همون ورود به شبکه کامپیوتری نیاز به یک وسیله یا سخت افزار داره به اسم کارت شبکه . بدون این وسیله هیچ ارتباطی شکل نمیگیره. کارت های شبکه انواع مختلفی دارن. دو نوع از پرکاربرد ترین کارت های شبکه بر مبنای پروتکل های ارتباطی اترنت (IEEE 802.3) باسیم و یا وای فای (IEEE 802.11) بدون سیم هستند. ممکن است یک سیستم چندین کارت شبکه را همزمان بر روی خود داشته باشد. مثل لپ تابی که هم از طریق کابل شبکه هم از طریق وای فای و هم از طریق بلوثوث (IEEE 802.15.1) می تواند به دنیای بیرون متصل شود.
مؤسسه مهندسان برق و الکترونیک یا IEEE نسبت به تنظیم قوانین ارتباطی و پروتکل ها نظارت داشته و هر کدام از پروتکل ها دارای زیر گروه هایی بوده که به روز رسانی می شود مثلا اترنت 802.3 حدودا 100 زیر گروه و به روز رسانی از سال 1973 تا بدین روز داشته است که بر روی خصوصیت هایی نظیر سرعت رسانه انتقال دهنده حالت poe و بسیاری دیگر مسائل فرق دارند.
نصب و کانفیگ سانترال و مکز تلفن
تجهیزات اصلی شبکه در مسیر میانی
رسانه انتقال دهنده یا همان کابل
این نکات را گفتیم که بدانید خود کارت های شبکه بسته به نوع پروتکلی که پشتیبانی می کنند دارای سرعت های مختلف و ویژگی های متفاوتی نسبت به همدیگر هستند. کارت های شبکه دارای انواع مختلفی می باشند.
رسانه انتقال دهنده دارای انواع مختلفی است از کابل های مسی تا فیبر های نوری هر کدام یک نوع رساننده اطلاعات با ویژگی های مختلف خود هستند. پارامتر های زیادی از جمله سرعت انتقال، پهنای باند، مقاومت در برابر مخاطرات بیرونی و …در انتخاب یک کابل موثر هستند.
اگر بخواهیم چندین مدل پرکاربرد ترین کابل ها را به شما معرفی کنیم می توان به کابل فیبر نوری ، زوج سیم و کابل کواکسیال اشاره کرد. هر کدام از این ها دارای زیر شاخه هایی متنوع و مختلف هستند و مدل های گوناگونی دارند. انتخاب یک رسانه انتقال یا همان کابل برای محیطی که قصد انجام کابل کشی و زیر ساخت را برای آن محل داریم. باید براساس پارامتر های سرعت مورد نیاز پهنای باند مصرفی، مخاطرات بیرونی و محیطی هزینه تمام شده و … لحاظ گردد.
سوئیچ و هاب
سوییچ یا switch دستگاهی است که برای اتصال Node ها در شبکه مورد استفاده قرار میگیرد، یعنی زمانی که شما میخواهید کامپیوتر ها را به هم متصل کنید سوییچ یکی از راه حل های شماست . با یک مثال کار سوئیچ را برای شما نشان می دهیم
فرض کنید 5 سیستم می خواهند با همدیگر تشکیل شبکه بدهند و اطلاعات شرکت A را برای همدیگر بفرستند. یعنی هر کس می تواند برای همه اطلاعات را به اشتراک بگذارد.
راه اندازی این شبکه بدون سوئیچ و با سوئیج
برای پیاده سازی سناریوی بالا می بایست. هر کدام از پنج سیستم 5 دارای 4 عدد کارت شبکه مجزا باشند تا هریک بتواند برای همه اطلاعات را به اشتراک بگذارد. ضمنا 4 کابل را هم باید هر سیستم داشته باشند. مثل شکل سمت زیر. در این حالت ( 20 کارت شبکه با 10 کابل نیاز است )
اما بدون سوئیچ دیگر نیازی به کارت شبکه و کابل اضافی نیست هر سیستم با 1 کارت شبکه و 1 کابل که به سوئیچ وصل می شود شبکه مورد نظر راه اندازی می شود (صرفه جویی زیاد، 5 کارت شبکه 5 کابل).
حال این برای شبکه ای کوچک با 5 سیستم بود. خودتون در نظر بگیرید برای شبکه هایی با صدها یا هزاران نود Node شبکه چقدر هزینه اضافی و بیهوده اعمال می شود. فکر کنم دیگه الان متوجه اهمیت سوئیچ شده باشید.
سوئیچ های شبکه عمدتا در لایه دوم یا mac کار خود را انجام می دهند . البته بعضی از اونها هم مدیریتی و لایه سوم هستند. امروزه دیگه هاب ها استفاده نمیشن و منسوخ شدن چون هوشمند نبودن و ترافیک رو مدیریت نمیکردند. سوئیچ ها بسته به ظرفیت و سرعت از همدیگه تمییز داده میشن. . خب دیگه خیلی راجع به سوئیچ ها توضیح نمیدیم و فعلا در همین حد کافیه.
مسیر یاب یا روتر
توی این قسمت می خواهیم راجع به تجهیزی از شبکه صحبت کنیم که بدون شک هوشمند ترین وسیله در قسمت میانی شبکه هست. با بزرگتر شدن زیر شبکه ها هم از نظر مقیاس و هم تعداد نیاز بود تا این شبکه های متعدد و مختلف به نوعی مدیریت بشن. اینکه اطلاعات و به اصطلاح پکت های شبکه A به چه شبکه ای ارسال بشه ، از چه مسیری بره ، محدودیتی روی این اطلاعات انجام بشه یا نه و خیلی چیزای دیگه همش به وسیله مسیریاب ها یا روتر ها انجام میشه و نیازه که انجام هم بشه.
اینترنت کنونی که بخش حیاتی زندگی ماست و به قول معروف از نون شب هم واجب تر شده مجموعه ای ای از هزاران یا میلیون ها شبکه کوچک بزرگ و خیلی بزرگه که به وسیله این روتر ها مدیریت میشه .
خب تا اینجای کار سعی کردیم یک توصیف کلی از ضروری ترین تجهیزات اصلی شبکه های کامپیوتری برای شما عزیزان ارائه بدهیم. در ادامه سری آموزشی نتورک پلاس با آشنایی با انواع شبکه های کامپیوتری با ما همره باشید.